- Ne kérdezd, ki vagyok, mert:

"Senki sem különálló sziget...minden halállal én leszek kevesebb, mert egy vagyok az emberiséggel!

- Ezért hát sose kérdezd, kiért szól a harang! Érted szól!"

2007. február 27., kedd

Tamás a macska


Hatodik életévét tölti a család tagja, Tamás a kandúr. Nevét a Tom and Jerry sorozat egyik főhőse után kapta. Persze, minden más további hasonlóság nélkül, ugyanis Tamás rendelkezik a fajtiszta sziámi cicák rendkívüli intelligenciájával. Hogy nem túlzás az, amit mondok, bizonyítja a fenti kép is, ahol például a lányommal ketten oldják meg az éppen soros matekpéldákat. Ha bármilyen más tananyagot vesznek elő, akkor ruganyos léptekkel, hanyag eleganciával távozik. Csak a matekot szereti, másra rá se néz. Mint minden valamit magára adó macsek, reggeltől estig heverészik. Aztán hatalmas játékot rendez, ha van kivel, ha nincs, akkor megint csak heverészik. Rendesen hozza vissza az eldobott szivacslabdát, addig míg megunod. Kutya se csinálná jobban.
Nagy bajban volt, mikor papagájokat hoztunk a házba. Nem lehetett bírni vele, halálra ijesztgette a szerencsétlen madarakat. Akkor megkapta a Bin Laden nevet is a terror miatt. Lassacskán megértette, hogy nem szabad, de sokáig nézte őket azután is. Nem mászott már fel a falra, nem háborgatta a madarakat, de a fene tudja mi járt a fejében, mikor percekig mozdulatlanul nézte őket. Én pedig őt. Ma már nincs vele baj, tudja, hogy tabu, és nem is néz rájuk. Azonban, ha kiengedem a papikat egyet repülni a zárt lakásba, akkor mereven néz és rögtön elszáll a bizalmam iránta, mikor látom azt, hogy hogyan figyel. Az akváriumot is szokta figyelni hosszú percekig, felmászik a tetejére, körbejárja, keresi azt, hogy hogyan lehetne bemászni oda? Egyszer rendezés alkalmával az egyik halacska ijedtében kiugrott a fedetlen akváriumból, de a padlót már nem érte el. Az ott lábatlankodó vadász elkapta még a levegőben, aztán tűnés. Azóta mindig ott spekulál ha halakat etetsz, vagy valamit matatsz az akvárium közelében. Kirándulni is szeret, egy hétig is elvan velünk a hegyekben vagy a tóparton. Soha senki nem tanította vadászni, de már az első alkalommal megtöltötte a sátrat s a hálókocsit egerekkel, és gyíkkal. A nyáron nekiment egy kutyának is, amelyik mit sem sejtve kutatott valami hulladék után. Felborzolt szőrrel felugrott a szerencsétlen kutya hátára s a karmait belevágta a kutyába. A megrémült kutya megfutamodott vinnyogva, a macskával a hátán. Pár méterrel arrébb leugrott a kutyáról, majd harcias felborzoltan jött vissza, rettenetesen büszkén. Én csak álltam s nem hittem a szememnek. Könnyeztem a nevetéstől, s ha nem látom, nem hiszem el. A kutya se jött vissza, többet nem is láttuk arrafelé!
A legérdekesebb az volt, mikor kaptam egy éjjellátó infravörös cuccot. A füzetben három oldalon dicsérte agyba-főbe magát a gyártó, hogy milyen jó cucc az, amit a kezemben tartok, s a bagoly se lát a vaksötétben, de ez a műszer igen, legalább háromszor olyan jó, mint a macska szeme stb. Egy este leoltottam minden izét ami lámpa, display vagy LED. Kint koromsötét volt, mint a horrorfilmekben, ideális teszt a NightHawk-nak. Felteszem a fejemre s pár másodperc után valami halványan rémlett is. Amit láttam, az azonban elvette a kedvemet a műszer megvásárlásától. A macskát láttam ahogy ült a vaksötétben és az akváriumban úszkáló halakat nézte, s játékosan paskolta az üveglapot. A szememet kimeresztve, a maximumra állított érzékenységgel se láttam egyetlen halat sem, csak tudtam, hogy ott kellene lenniök. Na nesze neked háromszoros macskaszem!Tamás pedig furcsán bámult rám, a fejemen az agyondicsért technológiai csodával, mégis félig vakon a sötétben. Levettem a fejemről s felkapcsoltam a villanyt is. Így bezzeg én is láttam a halacskákat.
Nagyot nőj Tamás kandúr, ma van a szülinapod, és kapsz valami finomat, mert a legjobban a hasát szereti az alváson és a matekon kívül.

2007. február 26., hétfő

Attila a dák

Mindig azt hitem, hogy jó fantáziája volt annak, aki kitalálta azt a viccet, hogy a Kárpátok Géniusza, mikor az egyik országlása során ölbe vett egy gyereket, joviálisan megkérdezte tőle azt, hogy: -cum te cheama pui de dac?-mire a gyerek azt válaszolta, hogy:-Attila.
Erre Nicu bácsi nagyot nézett, s szótlanul letette a gyereket.
Sokat röhögtünk akkor rajta, mint minden tiltott viccen, és akkor ez egy nagy elégtételnek számított!
A mai nap rendezgettem az összegyűlt képeimet, amelyeket a tavaly készítettem az egyik kiránduláson. El is felejtettem, hogy a nyáron Tusnádfürdőn, sétálgatás közben a helyi, egyetlen görögkeleti ortodox templomról készítettem egy pár fotót. Több jó felvétel után akadt meg a szemem az alábbi márványtáblán. Mondhatnám, hogy szó szerint leszakadt a pofám, mikor elolvastam. Mielőtt sikerült volna lencsevégre kapnom, bentről a templomból egy testes banya vonszolta ki magát, mint valami krétakori, őskövületből felelevenedett dinoszaurusz, és medvés hangon elbődült, hogy ha akarok filmezni vagy bármit fényképezni, azt csak engedéllyel lehet és azt is csak akkor, ha fizetek is.
Hát fizettem, mert megérte. Miután a pénzt elrakta, semmilyen engedély sem kellet, de nyájasan rám mordult, hogy a templomba be nem enged, csak imádkozni. Mondtam hogy jó, majd egy kicsit később, addig itt kint nézelődök. Több trükk után sikerült csak valahogy elkapnom a pozíciót mert a Kerberosz nem ment többé vissza az odújába. Sunyi pofával nézett, valamit sejtett?
Azóta tudom, hogy a viccből ismert Attila nem fiktív személy, itt él valahol ő, akit egyszer a Nagyvezér az ölében tartott. Ha nem is ő ez a bizonyos Attila, akkor ez egy másik lehet. Hányan vannak Attiláék? Hány ilyen Attila van még, mert én azért ismerek még egyet-kettőt.

2007. február 7., szerda

A szakemberek véleménye szerint...

Nap mint nap halljuk, olvassuk, hogy a szakemberek véleménye szerint ez így lesz, az meg úgy. Az időjárás az vagy meleg, vagy hideg, esős vagy száraz. Hogy ezt tudja valaki az jó, de azt nem igazán értem, hogy mitől szakember az, aki ezt kitalálja. Hogy ez a nagy okoskodás nem csak nálunk megy, hanem "jobb"háztájon is, legyen itt ez példa. Hogy miért írom idéző jelben a jobb jelzőt, hát azért, mert ezután nem tudom, hogy milyen. Bevallom, azért sejtem.